niedziela, 13 listopada 2011

Przerwa kawowa. Przebieg szkolenia.

Istotnym obszarem przy przygotowaniu szkolenia są antrakty na herbatę zwykle określane jako: przerwa kawowa. Najczęściej przygotowane są trzy w przebiegu dnia szkoleniowego i dają one szansę birącym udział w szkoleniu zregenerować siły.

Otwarta przerwa kawowa podczas szkoleniaPodczas zwykłej przerwy na kawę i herbatę, serwis sali szkoleniowej zapewnia kawę, herbatę, soki oraz wodę. W zasadzie zawsze dodawane są drobne chipsy oraz pospolite paluszki itp.

Uczestnicy kursów zwykle dostrzegają przerw na herbatę jako niezbędnego wkładu do okresu kursu. Nie zauważają, bo nie ma niczego szczególnego nie wysuwają się przed inne niezależnie od miejsca gdzie zaplanowane szkolenie.

Można znaleźć pomimo wszystko sytuacje gdzie organizator usługi dla HR nie tylko dba o odpowiednie wyposażenie sali szkoleniowej ale również wkłada dużo uwagi do organizacji obiadu i przerw na kawę. W takim przypadku zwykle przerwy traktowane są najczęściej w charakterze otwartych przerw kawowych.

W sytuacji takich przerywników w szkoleniu owoce, przekąski, często pokrojone bułki i coś do położenia na nie, kawa herbata, wypieki itp. stale są dodawane przez kelnerów i są w zasięgu dla uczestników szkolenia stale jego trwania. Znacząco poprawia to atmosferę wśród trenowanych osób szkolenia i ten sposób poprawia długofalowe skutki biznesowe prowadzonych szkoleń.


Inne blogi: Blog 1 Blog 2 Blog 3
Słowa kluczowe: organizacja szkoleń, usługi hr, organizacja procesu szkoleniowego, efekty biznesowe szkoleń, sala szkoleniowa, przerwa kawowa, przerwa na kawę, katering, catering, uczestnicy szkoleń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz